RÁKOSMENTE BARANTA
RÁKOSMENTE BARANTA
Tartalom
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
társoldalak
 
MHSE Adószám 1%

18167632-1-42

 
Eseményeink
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
idő
 
mi mennyi?
Indulás: 2007-08-30
 
FŐOLDAL
FŐOLDAL : Wass Albert maraton

Wass Albert maraton

  2011.01.18. 12:11

http://www.wassalbertfelolvasas.hu/

 

Mi is bejelentkeztünk!

Helyszín:

Békésy György Posta- és Távközlésforgalmi Szakközépiskola 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11.

Bejárat a Gyökér utca felől!

Várom a felolvasni, segíteni szándékozók jelentkezését.

A részletekért erre a piros betűs feliratra kattints!


Kérlek szánd rá az idődet! Olvasd végig!

Története

Egy debreceni fiatalembernek 2003 telén támadt egy ötlete: Wass Albert műveiből egyszerre több helyszínen 24 órás felolvasást tartani, és ezzel a világcsúccsal felhívni a figyelmet az elhallgatott író munkás ságára.
A hajdúsági kezdeményezés futótűzként terjedt a világ magyar közösségeiben, egymás után érkeztek a csatlakozásról szóló üzenetek Debrecenbe. A néhány hónappal előtte megalakult Egyesült Magyar Ifjúság szervezésében végül összesen 21 helyszínen indult meg a felolvasás 2004. február 21- én este 6 órakor. A több ezer olvasót mozgósító akció felejthetetlen élmény volt valamennyi résztvevő számára.

Négy évvel később, 2008 végén a székely-magyar kézfogás jegyében zajló Pilis-Hargita túra szervezői élesztették újra fel az ötletet, s egy órával megtoldva az első felolvasást, újra meghirdették a kezdeményezést. Bár ezúttal nem állt mögötte semmilyen mozgalom, vagy szervezet, a felolvasás világhálón terjesztett híre újra megmozgatta az író követőit, és végül 2009 február 20-án és 21-én 17 helyszínen szerveződött meg az irodalmi nap.

2010-ben egy keszthelyi társaság érdeklődésére a tavalyi kezdeményezők újra a felolvasás mellett döntöttek, egyúttal azt is elhatározták, hogy mostantól évről-évre meghirdetik az akciót, egészen addig, amíg Wass Albert mellőzöttsége fennáll.

Kezdés-zárás

A rajt minden évben február végén, egy pénteki napon este 6 órakor van - ez Kárpátalján és Erdélyben este 7 órát jelent – a zárás pedig másnap este 7 órakor (a másik időzóna szerint 8-kor). Kezdéskor a Magyar és a Székely Himnuszt, záráskor a Szózatot szoktuk elénekelni (további egymásra hangolódást segítő, közismert énekek is megszólalhatnak).
2011-ben ez a nap február 18.-a lesz.

Szervezés

A 25 órás felolvasáshoz a tapasztalatok szerint egy legalább10-15 fős szervezői csapat kell, hogy biztosított legyen a folytonosság. Célszerű kettéosztani a társaságot, és kialakítani egy éjszakai, illetve egy nappali műszakot. Általában egy jól meghirdetett felolvasás az első (péntek) este szépszámú közönséget vonz be, és az esemény varázsa ott is tartja a vendégeket 11-ig, éjfélig. Éjfél tájékától reggel 8-ig kisebb a létszám, de egy 7-8 fős előre kijelölt csapat ekkor is gondok nélkül tovább viszi a fonalat, cserébe ekkor érhetik őket a legmélyebb élmények, hiszen a lelkünk ilyenkor a leginkább nyitott. A váltásnak másnap (szombaton) reggel kell érkeznie, hogy az éjszakai frontemberek elmehessenek aludni. Fontos, hogy ne merüljünk ki a végletekig! Mindig legyen, aki frissen, lelkesen felügyeli, beosztja az olvasás menetét; fogadja, leülteti az érdeklődőket, olvasókat; illetve fogadja és felkonferálja a meghívott vendégeket. Az utolsó harmadra, vagyis a szombati délutánra és estére aztán egyesülhet a két csapat, vagy nagyobb létszám esetén jöhet egy újabb frissítés.

Meghívottak

Minden évben híres személyiségek, színészek, művészek, zenészek, előadók meghívásával színesítjük a felolvasást - az ő megkeresésüket érdemes már decemberben elkezdeni tekintettel elfoglaltságukra. A tavalyi szatmárnémeti zenekar példáját, illetve Dinnyés József felejthetetlen 2004-es hajnali műsorát alapul véve a felolvasás, szavalás mellett a zenés előadásmód is ajánlott.

Helyszínek bemutatkozása

2011-től kezdve a helyszínek egymás közötti kapcsolatát szeretnénk megerősíteni egy új elemmel, ezért minden szervezőt arra kérünk, hogy az adott településen a felolvasást kezdeményező közösségről írjon nekünk egy rövid bemutatkozást (eddigi tevékenységek, korábbi felolvasások tapasztalatai, gondolatok, üzenetek a többi helyszínnek, vagy bármi, amit fontosnak tartanak…). Ezeket a bemutatkozásokat szétküldjük a helyszíneknek, hogy közülük óránként egyet-egyet felolvasva, a résztvevő közösségek még inkább egymásra hangolódhassanak.

Beosztás

Minden helyszínen ki kell jelölni egy főszervezőt, aki a résztvevőket már a felolvasás előtti hetekben, hónapokban beosztja a 25 óra valamelyikébe, illetve lejegyzi, hogy mely versekkel, mely regény melyik részletével jelentkeztek. Ezzel lehet elkerülni a torlódásokat, illetve az üresjáratokat, valamint azt hogy valamelyik mű, részlet többször ismétlődjön. Ideális esetben már a rajt előtt minden egyes órához adott legalább három, legfeljebb hat szereplő. Versek esetében a létszám természetesen hat fölé is mehet.

Mennyit olvassunk?

Az eddigi három felolvasáson úgy tapasztaltuk, hogy egy-egy felolvasó, illetve egy-egy téma nagyjából negyedóráig tartja fenn igazán a figyelmet, ezután váltani érdemes. Célszerű tehát legalább 10, legfeljebb 20 perces prózai részletekkel készülni. Ezeket már otthon keressük ki, minden szervezőnek legyen legalább tíz részlete szükség esetére, a helyszínen általában már késő ezek után keresgélni.
Egy oldal általában 3 perc, tehát 5-6-7 oldalas részleteket kell hoznunk.

Könyvek

Jó ha mindenki hozza magával azt, amiből felolvas, és az sem baj, ha nem akkor találkozik először a szöveggel.

Létszám

A hangulathoz, a meghívott előadókkal emelni kívánt felolvasás rangjához egy legalább 10-15 fős hallgatói létszám illik, amely nappal 20-30 főt is jelenthet. Viszont ne feledjük, hogy 25 órával kell számolnunk, így több száz embert kell megmozgatnunk! Ennek megfelelően tervezzük, és hajtsuk végre az esemény hirdetését!

A jelentkezéshez írd meg légyszíves:

Melyik műből olvasol fel, kb mennyi idő,
mely időpont a neked legmegfelelőbb, tól-ig.

Ha segíteni szeretnél miben, mettől-meddig!
/ folyosóügyelet, zsíroskenyér kenés, teafőzés, hírterjesztés, ismert személyiségek elhívása, vagy bármi ami előmozdíthatja az ügyet./  

Elsősorban ide írj!
 gyurkom@freemail.hu

Ha valami hirtelen kell!

Koska György 06 20 97 13 499

 


 

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
itt vagyunk
 
közelebbről
 

A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******