Mostohán bántunk a csalánnal. A köztudatban a semmire sem jó, kellemetlenül csípos, mindenhol burjánzó gyomnövénnyé degradálódott, pedig olyan sokoldalúan alkalmazható, hogy csak kevés "elismert" és termesztett gyógynövény veheti fel vele a versenyt. |
|
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a csalánfélék a több mint 1000 fajukkal és számtalan alfajukkal az egész világot benépesítik. Latin gyûjtõnevük - Urticaceae - jellemzõ tulajdonságukra utal, ugyanis az „uro” szócska jelentése: égni. Miért csíp? A csalánfélék levelének és szárának felszínét apró, üreges fullánkok borítják, melyeknek csúcsa gömböcskében végzõdik. Ezek tetején hegyes fullánk található, amely érintéskor a bõrünkbe hatol. Ekkor a fullánk letörik, és az üreges tüskékben található hangyasav a sebbe áramlik, égetõ, viszketõ érzést okozva. Egy Jáván, illetve egy Indiában honos csalán marása nem okoz duzzanatot vagy bõrpírt, de akár egy egész napig is tarthat rendkívül fájdalmas csípése. Ráadásul súlyos allergiás reakciót is kiválthat, amely ún. kilencnapos lázzal jár, és annyiszor újulhat, ki, ahányszor a megmart felület vízzel vagy nedvességgel érintkezik. A világ legveszedelmesebb mérgû csalánja címet minden bizonnyal a Timor szigetén élõ Urtica urentissima Blume nevû növény kaphatná. Marása akár egy egész életen át kínozhatja „áldozatát”, mert nedves idõben iszonyatos fájdalmakat okoz. Talán nem meglepõ, hogy a bennszülöttek ördöglevélnek nevezik. A hazánkban õshonos nagy csalán a népi gyógyászat fontos alapanyaga. Õseink kertjében mindig volt hely számára, hiszen tudták, hogy a csalán a kert és a kertész egészségét egyaránt õrzi. Ha más nem volt a konyhában, hát tápláló csalánlevessel ûzték el éhüket, sõt rostjaiból a pamuttal vetekedõ szövetet is készítettek.
Miért különleges a csalán?
A legtöbben vizelethajtó és keringésjavító hatásait ismerik, de emellett jelentõsen csökkenti a vér húgysavszintjét is, ezért a csalántea hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, illetve reumatikus megbetegedések gyógyítására. Levelei a vitaminok és ásványi anyagok kincsesbányái. Többek között béta-karotint, C- B-, és K- vitamint, flavonoidokat, klorofillt, vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaznak. Kevéssé köztudott, hogy nem csak a levele, hanem a gyökere is gyógyerõt rejt. Gyulladáscsökkentõ és immunerõsítõ hatású, bizonyítottan csökkenti a koleszterinszintet is. ß-szitoszterol tartalma enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezdeti tüneteit. Emellett jelentõs mennyiségben tartalmaz még szterolokat, lignánokat, poliszacharidokat. A gyökérzet ideális gyûjtési ideje a kora õszi, illetve a tavaszi idõszak, míg a zsenge leveleket célszerû áprilisban szüretelni. Mivel a csalán minden felhasználási módja vaskos könyvet igényelne, ezért mi csak néhány jellemzõ módot illetve területet emelünk ki.
Csalán a gyógyászatban
A csalán gyűjtésénél néhány szabályt kell csak betartanunk.Szinte mindenhol megtalálható,de mégsem mindegy,honnan kerül gyógyító főzeteinkbe.Csak az utaktól távoli,por-és egyéb szennyeződésektől mentes helyről szedjük.Legjobb,ha erdőkből szerezzük be a csalánleveleket,az itt termő növényeknek sokkal magasabb a vitamin-és ásványianyag tartalma,mint "civilizáció közeli" társaiknak.A gyűjtéshez érdemes vastag kesztyűt használni,hogy ne csípjenek a levelek,persze ha izületi bántalmaink vannak,gyűjtés közben akár gyógyulhatunk is.
A csípésben rejlő gyógyerő
Az ókori római katonák a hideg ellen csalánnal ostorozták magukat,hogy a csípések felmelegítsék bőrüket.S ráadásul megviselt izületeikkel is csodát tett ez a módszer,mert vérbőséget okozott a csípések helyén.Annak,aki reumás problémákkal küszködik,javasolt tehát a problémás területek csalánnal történő csakpkodása.Különösen isiász és lumbágó esetén hatásos,hiszen a méreganyag órákon át tartó melegérzést okoz.Ilyenkor a bőr erősen kipirul,és megduzzad.A bőrszövet sok vért kap,és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások és gyulladások belülről szüntethetők meg.
Fontos!Közvetlenül a csalánozás után ne érje hideg víz a bőrt,mert a melegérzés égésbe megy át.
A legegyszerűbb csodaszerek
A csalán levelének nedvét leggyorsabban gyümölcscentrifugával nyerhetjük ki.Ez az ital kiváló ásványianyag-és vitaminforrás,öblögetve üde leheletet is ad.De a hangyasavra érzékenyek kerüljék fogyasztását! |
Kiválóan gyógyítja a csalánlevél préselt leve a felületi bőrsérüléseket,emellett a zsíros arcbőr ápolására is tökéletes.A pattanásos bőrt és az aranyeret is kezelhetjük csalánfürdővel.
A szépségápolásban is komoly szerepet tölt be a csalán.A növény fiatal leveleit arcgőzöléshez használhatjuk,míg a belőlük készült krém bőrtisztító.A zsíros,korpás fejbőrre különösen hatékony.A zúzott csalánlevelek borogatásként való alkalmazása segíti a duzzanatok és a fájdalom csökkenését,és gyorsítja a sebgyógyulást is.
Csalán a biokertben
A csalán életterét tekintve nem válogatós,szinte bármilyen talajon,mostoha körülmények között is megél.Mindössze arra ügyeljünk,hogy túlságosan ne burjánozzék el,és egész évben élvezhetjük jótékony hatásait.A biokertekben a csalánok nélkülözhetetlen egészségvédő anyagok,folyékony trágyák és permetlevek alapanyagát is szolgáltatják.
A legfontosabb recept,amit egy biokertésznek meg kell tanulnia,az a csalánlé elkészítése,ez ugyanis minden további kerti "gyógyszer" alapanyaga.
Csalánlével jól kezelhetjük a vashiányban szenvedő növényeket.Ha rendszeresen locsoljuk a növények tövét higított oldattal,a lombozatuk szép zöld lesz.Ennek oka,hogy ha rápermetezzük a növényekre,azoknak bőrszövete megvastagodik,a gombák nehezebben telepednek meg rajtuk és a kártevők is kevésbé "hatékonyak".Sikeresen alkalmazhatjuk levéltetvek,káposztalepke hernyója,burgonyabogár ellen is.Ilyenkor a csalánlevet áztatás után higítás nélkül permetezzük a növényekre.A kártevőket tartósan elűzi. |
Csalánlé:
Elkészítéséhez legalább 5 kg friss csalánhajtást gyűjtsünk,melyet 15-20 liternyi tiszta vízzel felöntve erjedni hagyjuk az erre a célra megfelelő fém,fa vagy esetleg műanyag edényben,hordóban.Ügyeljünk rá,hogy meleg és állandó napsütötte helyre helyezzük el,hogy minél hamarabb meginduljon az erjedés.Ha így teszünk,hamarosan kellemetlen,szúrós szag jelzi az erjedési folyamat megindulását,amely kb.10-12 napig fog tartani.
Ezután át lehet szűrni a csalánlevet,és higítva máris lehet vele öntözni,illetve permetezni.
Fontos,hogy a már felhigított levet ne hagyjuk állni.Ha nem használtuk el mindet,öntözhetünk vele virágot és veteményt is,a növények természetes ellenálló képességének növelésére,vagy öntsük a komposztálóba,de permetezéshez,növényvédelemhez mindig friss oldatot készítsünk!
A csalánlevél tea:
Elkészítés:csészénként 3 teáskanálnyi csalánlevelet öntsünk le forrásban lévő vízzel,fedjük le és hagyjuk állni,majd 10 perc után szűrjük le.
Mivel a csalán bőségesen tartalmaz vitaminokat,ásványi sókat,ezért kiválóan alkalmas a hiánybetegségek kiküszöbölésére,szervezetünk erősítésére.Tavasszal fogyasszuk a csalánteát vértisztító kúrák részeként,mivel jól átmossa a veséket,és kimossa a vesehomokot és a veseköveket,de ezek megelőzésére is jó.Alkalmas továbbá köhögés csillapítására,fájós torokra,hurutos állapotok megszüntetésére,és állítólag a magas vérnyomás kezelésére.
Figyelem!a csalánteát nyugodtan ihatjuk akár egy fél éven keresztül is,de az ajánlott 3-5 csészényi napi adagot ne lépjük túl,mert allergiás tüneteket okozhat.Nagy mennyiségben való fogyasztásakor gyomorpanaszok,bőrégés és vizeletpangás fordulhat elő.
Csalángyökér tea:
Elkészítés:1 liternyi vízhez egy evőkanálnyi friss vagy szárított gyökeret öntsünk le forrásban lévő vízzel,majd lefedve hűtsük langyosra,ezután szűrjük le.
Erős vizelethajtó hatású.Elsősorban prosztatabetegségek,illetve jóindulatú prosztata megnagyobbodás,valamint bélhurut kezelésére alkalmas.
Csalánsampon:
Elkészítés:20 dkg csalánlevelet öntsünk le fél liter forrásban lévő vízzel és hagyjuk fél órán át állni,majd szűrjük le.750 ml besztillált vizet forraljunk fel és oldjunk fel benne 50 g gyógyszertárakban kapható káliumszappant és 5 g hamuzsírt.Ezt egy fél óráig főzzük,hűtsük le,majd keverjük bele az előzetesen elkészített csalánlevél főzetet.Ezután már ne forraljuk,a jobb oldódás érdekében esetleg csak langyosítsuk meg.
Több hónapra elegendő csalánsampont készítettünk ezen a módon,mely a zsíros,korpás haj ápolására szolgál,emellett kiváló a hajhullás kezelésére és a hajnövekedés gyorsítására.
Csalán a konyhában
Elődeink tudták,hogy kevés vadon termő növénynek van akkora tápértéke,mint a csalánnak.Szerencsére sok csalán-recept maradt fenn,amelyet napjainkban egyre gyakrabban idéznek fel az igazán egészséges és természetes ételekre vágyók.
Néhány recept:
Egyszerű csalánleves:
Hozzávalók:1 kg csalán,3 gerezd fokhagyma,1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,2 pohár kefír,2 evőkanál almaecet,só,bors
Elkészítés:A frissen szedett,apróra vágott csalánt sós,fokhagymás vízben megfőzzük.A lisztet a kefírrel összekeverjük,és a levest ezzel behabarjuk.Sóval,borssal,almaecettel ízesítjük.Levebetétnek főtt gabonát ajánlok.
Csalánleves gazdagon:
Hozzávalók:1 kg csalán,10 dkg reszelt parmezán sajt,5-6 dkg darált olajos mag,12 dkg hántolt árpa,1,7 l zöldségleves,3 evőkanál olaj,1 nagy vöröshagyma,1 szál póréhagyma,1 nagy szál zeller,zsálya,menta és majoránna,3-4 bazslikomlevél,só,bors
Elkészítés:Az olajon megdinszteljük a felaprított hagymát,póréhagymát,zellerzöldet,bazsalikomot.a darált olajos magot(diót,mandulát vagy mogyorót)megpirítjuk,majd ekkor hozzáadjuk az apróra vágott csalánt,s készre főzzük.Ízlés szerint fűszerezzünk.Reszelt sajttal vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.
Csalánfőzelék:
Hozzávalók:40 dkg csalán,2 evőkanál liszt,1 dl tejföl,1 db zsemle,só,bazslikom,őrölt bors
Elkészítés:a friss,megmosott csalánlevelekről távolítsuk el a szármaradványokat.Egy nagyobb fazékba helyezzük,majd öntsük fel 4 dl vízzel,és puhulásig pároljuk.A lisztből készítsünk rántást,majd miután kihűlt,keverjük bele a tejfölt.A megfőtt csalánleveleket turmixgéppel aprírsuk össze,a megmaradt levébe pedig áztassuk be a zsemlét.Melegítsük fel a pürét,keverjük bele a kinyomkodott zsemlét,sózzuk,borsozzuk,majd hintsük meg bazslikommal,és alaposan keverük össze.Végül sűrítsük be.Ezután még 5 percig főzzük,és melegen tálaljuk.
Csalánmártás:
Hozzávalók:3 csésze friss csalán,2 evőkanál hidegen sajtolt olaj,2 evőkanál teljes kiőrlésű liszt,2 gerezd zúzott fokhagyma,1 pohár kefír,2 csipet tengeri só
Elkészítés:A csalánt enyhén sós vízben puhára főzzük,vágódeszkán vagy darálón aprítjuk.A lisztet az olajon megpirítjuk,majd hozzáadjuk a fokhagymát,és a csalán főzőlevével felengedjük.Hozzáadjuk a csalánt,sózzuk,és készre főzzük.Kefírt keverhetünk bele. |