A hagyományok szerint először az arabok fedezték fel a lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték. Az újabb felfedezés az új korra tehető. A lucerna hüvelyesek közé tartozik, hasonló a lóheréhez. Szárai elágazóak, levelei három ágúak. Virágja kékes lilás színű. Évelő növény, húsz, harminc cm magasra nő. Minden talajban jól fejlődik, gyökerei mélyen lenyúlnak a talajba. A termelők talajjavítónak használják. Nagyban is termelik takarmányozásra. Az állattenyésztésben a legjobb zöldtakarmánynak számít. Szárítva szénának is használják. Az emberi táplálkozásban nincs nagy hagyománya vidékünkön. Gyógyászatban inkább a fehér lóherének szentelnek nagyobb helyet. Ennek ellenére foglalkoznunk kell a lucernával, hiszen az egyik leghatásosabb és legtáplálóbb növényünk, amit nem szabad kihagyni, csak azért, mert a Kárpát medencében nincs emberi táplálásra vonatkozó hagyománya.
Az egyik legdúsabb klorofilban, állat és ember számára tartalmazza mindazt az anyagot, ami jó egészségben tart, vagy éppen meggyógyíthat.
Rendszeres fogyasztása erősíti a csontozatot és a fogazatot. Különleges összetevője a kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősav, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani. A későbbiekben lucerna fogyasztása révén ajándékozhatjuk meg magunkat a szervezet öregedését fékező L-borostyánkősavval. A lucerna kitűnő rostforrás, rendszeres használatával ki lehet küszöbölni a székrekedési problémákat. Kismamák számára biztosítja az optimális kalcium és egyéb ásványi anyag ellátást, ami a magzat csontozatának és belső szerveinek kialakulása szempontjából elengedhetetlen, valamint serkenti a tejelválasztást a szoptatás időszakában.
A lucerna szerves kalcium tartalma a serdülőkorban is segíti a fejlődő csontok és kötőszövetek kialakulását, így segítségével elkerülhetjük a csontfejlődés rendellenességeit. Változó korban, s a menopausa után a szerves kalcium bevitele úgyszintén elengedhetetlen. A jódban gazdag területen termesztett lucerna – mint pillangós virágú növény – fokozott mértékben képes a szerves kötésű jód felvételére. A jód fejleszti a tanulási készséget, a memóriát és fokozza a szellemi teljesítőképességet. A lucerna magas klorofill tartalma fontos szerepet kap a vérképzésben, az idegrendszer karbantartásában és a stressz tűrés fokozásában. Gazdag növényi fehérjékben és aminosavakban. A réz jelenléte miatt gyulladáscsökkentő hatása reumás és ízületi problémák esetén is érvényesül. A lucerna mint kiemelkedően lúgosító élelmiszer, alkalmas a szervezet elsavasodásának ellensúlyozására és a felesleges gyomorsav természetes lekötésére. Rendkívüli klorofil tartalmának köszönhetjük azt, hogy az összes légzőszervi megbetegedésben sikeresen jár el. A felhalmozódott nyálkát el tudja távolítani a testből.
Az egyik okozója a koronaér betegségének a koleszterin lerakódása a szívhez közel eső erekben, a szív artériákban. A lucernában számtalan olyan anyag található, amely jótékonyan hat ilyen szempontból a szervezetünkre. Így megtalálható a szaponin, amely szinte kisöpri az artériákat. Ennél a tulajdonságánál fogva mondhatjuk azt, hogy fogyasztása segít minden érrendszeri és szív-betegség gyógyításában.
Vérnyomás kiegyenlítő:
Minden anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérerek meglágyítását. A véredények keményedése egy bizonyos kor után bekövetkezik. A lucerna képes a magas vérnyomást csökkenteni, az alacsony vérnyomást pedig fölemelni.
Anémia
A vérszegénység általában azért következik be, mert kevés a vas a szervezetben. Ez különösen nőknél okozhat gondot. Minél nagyobb a havi vérveszteség, annál inkább fogy a vas a vérből, s ha nem pótoljuk, vérszegénység következik be, ami csupán a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság csökkentését hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér pótlása a szervezetben.
Csont és fogak
Magas kalcium tartalma hozzásegít az erős fogazathoz, és csontozathoz. Ugyancsak ennek az ásványnak köszönheti, hogy szív izomerősítőként is számon tartják
Köszvény:
A köszvény nem új keletű betegség. Régen a gazdagok betegségének tartották, azok kapták meg, akik sok húst fogyasztottak, és nemigen mást. A húsban, de főleg a disznóhúsban, magas a húgykősav tartalom, ami először a veséket támadja meg, majd pedig a csuklókat, csatlakozásokat. Nincs folyamatos fájdalom, de az idő múlásával mind gyakrabban jelentkezik. A lucerna lúgos hatása kioldja a csuklókból a húgykősavat, és ha rátérünk a lúgos hatású teljes étrendre, ebből a betegségből ki is gyógyulhatunk.
Étvágygerjesztő:
Rendkívül jó étvágygerjesztő tevékenységét annak köszönheti, hogy tartalmazza azokat az enzimeket, amelyek az emésztéshez szükségesek. Ily módon a gyomorban hamarosan javul az emésztés.
Hajnövesztő:
Ha sárgarépa lével, vagy salátalével keverve isszuk, elősegíti a haj növekedését, erősödik a köröm, valamint jó hatással van a bőrre.
Legfőbb hatóanyagai: Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, valamint a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését. A lucerna L-borostyánkősav tartalma az idős embereknek nemre való tekintet nélkül hozzájárul az életkilátások javításához. A B17 vitamint a daganatképződések ellenszereként, valamint a mikroelem beépülések katalizátoraként tartják számon.
Lucerna (alf-alfa) csíra
- olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért
- rostja lelöki a koleszterin lerakódásokat az erek faláról, szponin tartalma lekaparja és feloldja
- magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet
- segít izületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél
- szoptatós anyáknál tejserkentő
- roborál
- a benne levő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén hatása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében
- segít érszűkületnél
- B12-vitamin tartalma vérszegénységet gyógyít
- K-vitamin tartalma megelőzi a thrombus (vérrög) kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés)
- vastagbél-gyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka
- L borostyánkősav-tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős
|