ÁRT
2007.09.19. 22:27
Kész átverés! |
|
Az üzletek polcairól gyakran veszünk le olyan terméket, ami megtévesztõen hasonlít VALAMIHEZ, de tulajdonképpen egészen MÁS. Sorozatunk célja, hogy a tudatos, felelõs vásárlás érdekében néhány "ilyen" termékről adjunk rövid információt. |
PÁRIZSI (PARIZER) Ami benne van: körülbelül 40 százaléknyi aprított bőrke, 20 százalék ipari (vagyis étkezési célból önmagában értékesíthetetlen) szalonna, albumin (a sertés- és marhavérből kivont fehérje), rossz minőségű húsáru, 15-20 százalék szója, és persze színező, tartósító és aroma anyagok A párizsi egyre olcsóbb - vélhetően azért, mert egyre silányabb az összetétele. Azt mondják, hogy minden, ami benne van, a vágóhídon selejt lenne. Nem sokkal jobb a helyzet a magasabb árkategóriájú de láthatóan nem szín-hús felvágottaknál sem. A pépesített, vagy ledarált húsnak-tűnő masszáról nehéz eldönteni, hogy mi is valójában. Tudni kell azt is, hogy a felvágottakhoz, húsfélékhez sóval kevert nitritet tesznek. Ettõl lesz a színük „kívánatosan” rózsaszín.
|
Húskonzerv Összetétele hasonló az előzőkhöz. Kétségtelen előnye, hogy nincs benne tartósítószer. Viszont a hőkezelés során a benne fellelhető összes vitamin lebomlik - tehát élettanilag teljesen értéktelen élelemnek számít.
Fagyasztott bélszínroló Az sem biztos, hogy marhahúsból készül - Arra meg igen kicsi az esély, hogy az igen értékes bélszín kerüljön ledarálásra. Jóval valószínűbb, hogy a darálék mócsingos húsból, és a fentiekben már megemlített, húsipari készítményeknél úgy tűnik nélkülözhetetlen összetevőkből áll.
|
SZAFALÁDÉ Ami benne van: kb. ugyanaz, mint a párizsiban, némi állati kötőszövettel, mócsinggal (inak, rostok) kiegészítve. Ezek kiszorítanak némi szóját és albumint - vagyis a párizsihoz képest ezekből kevesebb található bennük. Készítésekor a háziállat úgynevezett „egyéb” részeit magas fordulatszámú pörgő késsel fehér, kenőcs-állagú anyaggá aprítja, ebből lesz a szafaládé. |
Virsli Ami benne van: kb. ugyanaz, mint a párizsiban Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vannak olyan virslik, akik minőségben, élvezeti értékben magasan felülmúlják olcsóbb társaikat. Ilyen pl. a juhbeles vagy frankfurti virsli. Ezek jórészt minőségi húsból készülnek, éppen ezért az áruk is magasabb. Mint tudjuk, a virsli a gyerekek kedvence. Az õ érdekükben is ajánlatos kerülni a kedvező árú, de értéktelen termékeket.
|
|
Sorozatunkban az édességek világához érkeztünk. Az üzletek édesség-polcai roskadoznak. Egyre nehezebb választani is, hiszen színre, küllemre, illatra legtöbbjük nagyon csábító – de ha jobban belegondolunk, fogalmunk sincs, hogy mi mindent tartalmaznak. Pedig néha igen komoly meglepetésekben lehetne részünk. Sorozatunk célja, hogy a tudatos, felelős vásárlás érdekében néhány „becsapós” termékről adjunk rövid információt. |
|
FRUTTI Ami benne van: karamella, cukor, kismértékben vegyipari alapanyagok, műanyag gyanta, állományjavító anyag (gumiarábikum). Ez utóbbi anyag neve sokaknak onnan ismerős, hogy régen ezzel az anyaggal javították meg kerékpár kilyukadt gumiját. Most pedig szépen megeszik.
GUMICUKOR Ami benne van: állati eredetű kötőanyagok, növényi zselék, színezők, aromák. Az a döbbenetes, hogy szinte semmi nincs benne, ami természetes, akár azt is mondhatnánk, hogy szagosított, festett műanyag – vagyis vegyipari termék. A gumicukorka tulajdonképpen olyan zselécukorka, amelynek jellegzetessége a rugalmasan kemény, rágós állag. Ez úgy érhető el, ha 6-8 tömeg% zselatint tartalmaz a cukor/keményítoszörp vizes oldat, a kb. 18 tömeg % maradék víztartalmat egyrészt befőzéssel, másrészt több napig tartó, száraz levegővel végzett szárítással érik el. A termék felületét végül parfinolajjal fényesítik, és ezáltal üvegszerűen átlátszóvá válik.
TARTÓS SÜTEMÉNY Ami benne van: benzoátszármazékok, penészedésgátlók, állományjavítók, propion-sav, tartósítószer. Ahhoz, hogy egy sütemény több hónapig ehető legyen, nagy mennyiségű tartósítószerrel kell készíteni. Időnként ezen adalékanyagok aránya elérheti a 10%-ot is! Az eredmény egy örök életű, mesterséges ízű „édesség”.
TARTÓS CROISSANT Ami benne van: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ha otthon sütjük, már pár óra után veszít a frissességéből. Hogy lehet az, hogy a zacskóba csomagolt utánzat hetekig, hónapokig is friss marad? Nem nehéz kitalálni, hogy a megoldás kulcsa a tartósítószerekben keresendő. |
|
|