FŐOLDAL : Szereted a birsalmasajtot? Akkor csinálj magadnak! |
Szereted a birsalmasajtot? Akkor csinálj magadnak!
2009.10.19. 20:55
Az idén is nagyszerű sikerélményt adott. TEREMTETTEM.
Az internetről sokféle receptet néztem, végül a saját fejem szerint készítettem.
Olyan 4 kilónyi birsalmát megmostam, deszkán egy erős késsel négyfelé vágtam, kivágtam a magházát, és a hibás részeket, majd feltettem főni annyi vízzel, hogy ellepje.
Vigyázzunk, ki ne szaladjon a fazékból, mert megduzzad. Kiszedtem, lecsöpögtettem, és krumplinyomóval összetörtem. Botmixerrel még finomítottam rajta, majd két kiló cukrot ráöntve visszaraktam főni. Közepes –kis hőmérsékleten folyamatosan kavargatva addig főzzük, amíg a lábos alját nem látjuk, és meg nem érezzük a sajtnak az illatát. Lényegében a vizet párologtatjuk el belőle. Ez kb1/2-1 órát tartott. /Ha lekvárként akarjuk befőttes üvegbe, akkor kevesebb ideig főzzük, és száraz dunsztba tesszük/. Mikor megfelelőnek találtam, akkor folpakk fóliával borított tepsikbe öntöttem, olyan 2 centi vastagon. Néhány nap után, mikor már a teteje megdermedt, megfordítottam, és hagytam szikkadni, bár nem sok esélye volt, mert az egészcsalád rá-rá járogatott. A kicsurgatott léből pedig nagyon finom ivólét nyertünk Egy részét cukorral felfőztem szörpnek. Megéri az a 2-3 óra amit ráfordítunk. Egyébként is szívet melengető, amikor végig nézünk a spájzban sorakozó befőttek, savanyúságok, lekvárok színes gyönyörűségén, az ízekről nem is beszélve!
Jó szívvel Koska György
|